In zowat alle projecten die digitaal worden opgevat, maakt het CTB gebruik van een codering die gebaseerd is op de Guidelines for Electronic Text Encoding and Interchange van het TEI Consortium.
Het Text Encoding Initiative (TEI) levert met die 'Guidelines' immers de bouwstenen voor een codeerschema dat internationaal wordt beschouwd als de meest complete en betrouwbare manier om diverse bronnen van zgn. 'markup' te voorzien. Die manier om bronnen digitaal te 'verrijken' maakt allerlei soorten onderzoek binnen de humane wetenschappen mogelijk.
Omdat het erg veel belang hecht aan de verspreiding en het gebruik van de TEI Guidelines, ontwikkelde het CTB een zgn. 'tutorial' voor onderzoekers die zich de richtlijnen van het TEI zelf willen aanleren. Het werkte daarvoor samen met het Department of Digital Humanities van King's College London en het Department of Information Studies van University College London.
De tutorial is te vinden via de speciaal daarvoor ontwikkelde (Engelstalige) website: TEI by Example.
Het project leidde daarnaast ook tot de ontwikkeling van een tool waarmee je de deugdelijkheid van je eigen TEI-codering kunt controleren. Zie daarvoor de TEI Validator.
Meer informatie? Zie het artikel van Melissa Terras, Ron Van den Branden en Edward Vanhoutte in LLC. The Journal of Digital Scholarship in the Humanities, of mail naar teibyexample@kantl.be.