In Oorlogsnood. Virginie Lovelings dagboek 1914-1918. Tekstkritische editie door Bert Van Raemdonck. Gent: CTB (KANTL), 2005. On-line publicatie.

In Oorlogsnood

Virginie Loveling

Edities, Online
2005

Lees Online


In 1999 publiceerde de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde In oorlogsnood. Virginie Lovelings dagboek [1914-1918]. Dat boek was het resultaat van een gezamenlijk project van de KANTL en de Universiteitsbibliotheek Gent. De editie werd bezorgd door Sylvia Van Peteghem en Ludo Stynen, m.m.v. Bert Van Raemdonck, Isabel Vanzieleghem en Bart Van Lierde. Na wekenlang in de 'Tip 10' van De Standaard te hebben gestaan en na lovende recensies van onder meer Sophie De Schaepdrijver, was de hele oplage in een mum van tijd uitverkocht.

Vijf jaar na het verschijnen van de leeseditie in boekvorm achtten het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie (CTB) van de KANTL en de Universiteitsbibliotheek Gent het raadzaam om een nieuwe editie voor te bereiden.

Deze volledige on-line editie verschijnt samen met de publicatie van Virginie Loveling: 'Oorlogsdagboeken. Een vrouw vertelt over haar Eerste Wereldoorlog', een selectie van dagboekfragmenten die werd samengesteld door Ludo Stynen en Sylvia Van Peteghem, en wordt uitgegeven door Meulenhoff / Manteau (ISBN 9085420458).