Hugues C. Pernath. Gedichten. Tekstkritische leeseditie door Joris Gerits, Marleen Smeyers en Yves T'Sjoen. Met een nawoord van Joris Gerits. Tielt: Lannoo – Atlas, 2005. 584 p.

Gedichten

Hugues C. Pernath

Edities, Gedrukt
2005
ISBN 978-90-77441-71-8
€ 22,50

Hugues C. Pernath werd in 1931 geboren als Hugo Wouters. In de jaren vijftig stond hij mee aan de wieg van de tweede experimentele generatie poëzie in Vlaanderen. Hij maakte naam als redacteur van de tijdschriften Gard Sivik en Het Cahier en werd in Antwerpen het boegbeeld van de legendarische Pink Poets. Zijn gedichten weerspiegelen de intens verscheurde levensvisie en de eeuwige vertwijfeling van een zoekende auteur.

Op 4 juni 1975 werd Pernath dood aangetroffen onder aan de trap van de privé-club waar de Pink Poets hun bijeenkomsten hielden. Dertig jaar later verschijnen al zijn gedichten samen in één band. Het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie verzamelde voor deze editie alle bekende en onbekende gedichten en heeft alle varianten in de verschillende versies zorgvuldig met elkaar vergeleken, om de meest geschikte en betrouwbare leestekst aan te bieden.

Na de Gedichten van Jos de Haes (Lannoo/Atlas, 2004) presenteert het CTB met de Gedichten van Pernath nu dus opnieuw een wetenschappelijk betrouwbare leeseditie waarin alle gedichten van een fascinerende auteur zorgvuldig zijn samengebracht. Joris Gerits, Marleen Smeyers en Yves T'Sjoen leverden de tekst aan, Joris Gerits zorgde voor een oriënterend nawoord.