De knetterende schedels. Waarin opgenomen De knetterende schedels & Recht op antwoord. Bezorgd door Britt Kennis. Met een nawoord van Stefan Brijs, Johan Vandenbroucke en Eric Vlaminck. Antwerpen: Nijgh & Van Ditmar, 2001. 203 p.

De knetterende schedels

Roger van de Velde

Edities, Gedrukt
2001
ISBN 90-3887422-7

Als het leven een gevangenis is, dan heeft Roger van de Velde er de kroniek van geschreven. In de roerige jaren zestig was het de sobere, krachtige stem van Roger van de Velde die boven het gejoel uitstak. De Knetterende Schedels bevat zijn beste werk.

Van de Velde was als maagpatiënt verslaafd aan pijnstillers, en de jaren zestig bracht hij grotendeels achter de tralies door. Het laconieke realisme waarmee hij zijn medegevangenen portretteert, gaat door merg en been. In elke zin klinkt de echo van zijn leermeester en vriend Willem Elsschot door. Van de Velde's tragische levensverhaal staat centraal in zijn persoonlijk pamflet Recht op antwoord. Deze scherpe aanklacht tegen het Belgische gevangeniswezen is nog altijd pijnlijk actueel.

Roger Van de Velde (1925-1970) was schrijver en journalist. Voor Recht op antwoord kreeg hij de Arkprijs van het Vrije Woord. Zijn korte en veelbelovende literaire carrière eindigde abrupt. In 1970 stierf hij in een Antwerps café aan een overdosis palfium. De verhalenbundel De Knetterende Schedels en het pamflet Recht op antwoord worden nu voor het eerst gebundeld. Stefan Brijs, Johan Vandenbroucke en Erik Vlaminck schreven een nawoord. Britt Kennis heeft de teksten van Van de Velde bezorgd.