Allemaal zeep aan onze zolen. Kroniek van het Nieuw Vlaams tijdschrift (1946-1950). Antwerpen: AMVC-Letterenhuis, 2006. 416 p. (ill.).

Allemaal zeep aan onze zolen

Bert Van Raemdonck

Studies, Gedrukt
2006
ISBN 90-767-8509-0
€ 22,95
  Bestel

'Hierbij wat documentatie allerhande van het N.V.T. Dit is een voorsmaakje van wat volgt. Laat maar al eenige zolders van het Museum vrij maken!' Op 28 oktober 1946 maakte redactiesecretaris Hubert Lampo een eerste deel van het archief van het Nieuw Vlaams Tijdschrift over aan het AMVC-Letterenhuis. Kon hij vermoeden dat het gehele NVT-archief uiteindelijk meer dan tienduizend brieven, honderden fiches en talloza manuscripten en drukproeven zou bevatten?

Allemaal zeep aan onze zolen is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen het AMVC-Letterenhuis en het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Het boek belicht het ontstaan en de beginjaren van het Nieuw Vlaams Tijdschrift. Het is een verhaal in de vorm van een kroniek, rijkelijk voorzien van illustraties, context en commentaar.

Tijdens de eerste vijf jaargangen verscheen er in het NVT een indrukwekkend aantal voorpublicaties van literaire werken: in het spoor van Het dwaallicht (Willem Elsschot) volgden onder meer Het boek van Joachim van Babylon (Marnix Gijsen), De trein der traagheid (Johan Daisne), De ruiter op de wolken (Hubert Lampo), De Metsiers (Hugo Claus) en Zuster Virgilia (Gerard Walschap). Over al deze werken werd door de auteurs en hun collega's druk gecorrespondeerd. Het NVT telde nogal wat eigenzinnige redacteurs in zijn rangen, die allemaal hun eigen visie hadden over de koers die het tijdschrift moest varen. Hun onderlinge correspondentie is grotendeels in de kroniek opgenomen.

Bestel deze publicatie

Vul onderstaand formulier in zodat wij de publicatie die u wenst, kunnen opsturen. Wij houden u op de hoogte van de verzending.