Online editie Stijn Streuvels gelanceerd

Het tweede luik van een groot editieproject rond Stijn Streuvels is voltooid. De online editie bevat nu meer dan 2.500 brieven uit de correspondentie van Stijn Streuvels met zijn uitgevers.

{entry_title}

In november 2014 publiceerde het CTB 1.935 Nederlandstalige brieven uit Streuvels’ correspondentie met uitgevers als Lannoo, De Bock, Standaard en Zonnewende. In het tweede luik van het project werden nog eens 596 brieven van en aan Engelhorn, Insel, Langen-Müller en Wiener Verlag toegevoegd.

Om te begrijpen hoe een auteur als Stijn Streuvels zich in de oorlogsjaren ten opzichte van bezettend Duitsland heeft gedragen, is de publicatie van deze bronnen cruciaal en noodzakelijk. Samen met de eerder gepubliceerde brieven bevatten ze een schat aan informatie over de zakelijke aspecten van Streuvels' schrijverschap. Hoe kwamen werken als De vlaschaard of De teleurgang van den waterhoek tot stand? Hoe werd de vormgeving van die boeken bepaald? Was Streuvels een sterke onderhandelaar? En op welke manier kreeg hij als Vlaamse schrijver ook in Duitsland voet aan de grond? Op dergelijke vragen geven deze brieven een antwoord.

            

In de correspondentie wordt verwezen naar honderden personen en literaire werken van Streuvels en zijn tijdgenoten. Meer dan 10.000 annotaties lichten de correspondentie toe. Van de meeste brieven zijn ook digitale facsimile's in de editie opgenomen. Editeur Joke Debusschere voerde het leeuwendeel van het werk uit. Tegelijk is de editie ook de bekroning van het werk dat vele medewerkers van het CTB in de loop der jaren aan het project hebben geleverd.

Het CTB presenteerde de editie op 16 maart in de KANTL. Aansluitend op de voorstelling kondigde Tom Houtman (Het Lijsternest) nog enkele andere uitgaven van en over Streuvels aan die binnenkort zullen verschijnen.

De digitale editie met meer dan 2.500 brieven van en aan Stijn Streuvels is hier volledig online raadpleegbaar.

  Deel deze pagina