Online cursus Middelnederlandse literatuur nu online

MOOC Middelnederlands is vanaf nu online toegankelijk. Deze 'Massive Open Online Course' bevat educatieve filmpjes over de hoogtepunten uit de middeleeuwse literatuur. De website werd gemaakt door de Universiteit Antwerpen en wordt gehost door het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie van de KANTL.

{entry_title}

MOOC Middelnederlands bevat een online lessenreeks waarin de middeleeuwse literatuur tot leven komt in twaalf gefilmde colleges die bestaan uit een reeks dynamische kennisclips. Daarin worden de belangrijkste onderwerpen uit de Middelnederlandse literatuurgeschiedenis aangesneden.

MOOC Middelnederlands werd aan de Universiteit Antwerpen gemaakt naar aanleiding van het emeritaat van Frank Willaert, hoogleraar Middelnederlandse letterkunde. Aan de onderneming werkten meer dan 35 experts uit Vlaanderen en Nederland mee. Zij lichten de Middelnederlandse teksten toe en lezen er ook uit voor. Daarnaast wordt de literatuur uit de middeleeuwen ook in beeld gebracht: diverse handschriften en oude drukken (zoals de Beatrijs-codex en het handschrift-Van Hulthem) werden speciaal voor MOOC Middelnederlands gefilmd en zijn nu online te bekijken.

De initiatiefnemers van de Universiteit Antwerpen benadrukken dat ze dit materiaal hebben gekoppeld aan een erg liberale licentie die het verder verspreiden van het materiaal enkel aanmoedigt. Voor het hosten van de website deden ze een beroep op het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie van de KANTL, dat talig en literair erfgoed (vaak digitaal) verzamelt en publiceert.

MOOC Middelnederlands is raadpleegbaar via https://moocmnl.kantl.be/

  Deel deze pagina