Studiedag: Poëzie en muziek

Na vijf succesvolle studiedagen presenteren Poëziecentrum, onderzoeksgroep Teksteditie Literatuur in Vlaanderen (vakgroep Letterkunde, afdeling Nederlands, UGent) en het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie (KANTL) dit jaar opnieuw een verdiepend programma rond het thema ‘poëzie en muziek’.

Het thema wordt belicht vanuit diverse invalshoeken.

Met lezingen van

  • dichter-muzikant Peter Ghyssaert
  • musicoloog Emanuel Ooverbeke
  • hoogleraar Cognitieve Neurowetenschappen Peter Hagoort
  • dichter Henk Ester
  • directeur van Poëziecentrum Carl De Strycker

Waar? KANTL (Koningstraat 18 - 9000 Gent)

Wanneer? Donderdag 23 maart 2017, van 14 u. tot 18 u.

De toegang is gratis. Meld u vooraf wel even aan door te mailen of te bellen naar de KANTL (09 265 93 40).

Avondprogramma

De studiedag wordt gevolgd door een avondprogramma met pianist Marcel Worms en dichter K. Schippers. Zij brengen hun unieke programma Als een Nachtegaal met Kiespijn, rond Erik Satie. Dit avondprogramma vindt plaats in Cultuurkapel Sint-Vincent (Sint-Antoniuskaai 10, 9000 Gent) vanaf 20 u.

Toegang: € 12 / € 8. Inschrijven voor dit avondprogramma kan via Poëziecentrum.

 

Abstracts van de lezingen

* Peter Ghyssaert - 'De Nobelprijs literatuur voor Bob Dylan, een prijs tussen twee stoelen?'
Een toenadering tussen muziek en poëzie, aan de hand van enkele specifieke voorbeelden, en tevens een kort pleidooi voor de eigenheid van elke kunstvorm.
 
Peter Ghyssaert is dichter en musicus. Hij publiceerde zeven dichtbundels. Zijn nieuwe bundel verschijnt dit jaar bij Atlas Contact.
 
* Emmanuel Overbeeke - 'De relatie tussen tekst en muziek in modernistische muziek'
Het modernisme heeft de relatie in vocale muziek tussen woord en toon grondig veranderd. Kern ervan is dat de muziek zich volstrekt onafhankelijk kan bewegen van het woord. Aan de hand van enkele sleutelcomposities in dit opzicht wordt deze stelling toegelicht.
 
Emanuel Overbeeke (1958) studeerde muziekwetenschap in Utrecht en New York en schreef onder meer boeken over Stravinsky, Debussy, Boulez, Vestdijk en de muziek, Klassieke componisten en de dood, plus een proefschrift over Nederlandse muziek bij Nederlandse symfonieorkesten in de periode 1945-2000.
 
* Peter Hagoort - Singing in the brain: over hersenen, poëzie en muziek
Muziek en taal zijn bloedverwanten in ons brein. Hoe onze hersenen met poëzie en muziek omgaan zal worden getoond, onder andere door het Rutger Kopland-centrum in het brein te localiseren.
 
Peter Hagoort is hoogleraar cognitieve neurowetenschap aan de Radboud Universiteit en directeur van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen.
 
* Henk Ester - Gedichten zijn bijgeluiden
Pianist Glenn Gould repeteerde zijn stukken uit het hoofd bij een waterval in Canada. Simon Vestdijk schreef zijn romans bij het geluid van een stofzuiger. Op een bepaalde afstand zijn een snelweg en de zee niet van elkaar te onderscheiden.
 
Henk Ester is dichter en redacteur. Hij begeleidt auteurs bij het schrijven van artikelen en boeken.
  Deel deze pagina